Valrisico’s zijn factoren die ervoor zorgen dat het risico om te vallen groter wordt. Voor ouderen kunnen vallen leiden tot ernstige verwondingen en verlies van zelfstandigheid. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze risico’s, zodat we maatregelen kunnen nemen om ze te verkleinen.
Op deze pagina vindt u de belangrijkste risicofactoren en praktische tips over hoe u ze kunt aanpakken om veilig te blijven bewegen en valincidenten te voorkomen.
Minder spierkracht
Verzwakte spieren maken het moeilijker om in balans te blijven, wat kan leiden tot vallen.
Wat te doen?
Regelmatige oefeningen helpen uw spieren te versterken. In Balans biedt groepslessen die speciaal gericht zijn op het verbeteren van kracht en balans.
Evenwichtsproblemen
Problemen met het evenwicht verhogen de kans om uit balans te raken.
Wat te doen?
Oefeningen voor balans helpen om stabiliteit te verbeteren. In Balans en Oefenprogramma Otago bieden programma's die specifiek gericht zijn op het verbeteren van het evenwicht.
Slecht gehoor
Slecht gehoor kan invloed hebben op uw vermogen om gevaar te horen, zoals verkeer of iemand die achter u aankomt.
Wat te doen? Draag gehoorapparaten of laat uw gehoor testen. Dit heeft indirect effect op uw veiligheid. Hoewel interventies gericht op gehoor minder gebruikelijk zijn, kunnen programma’s zoals Vallen Verleden Tijd u helpen om zich zelfverzekerder te bewegen.
Slecht zicht
Minder goed zicht maakt het lastig om obstakels te zien en vergroot de kans op vallen.
Wat te doen?
Een oogtest kan u helpen uw zicht te verbeteren. Door het volgen van oefeningen voor het verbeteren van uw balans, zoals in Oefenprogramma Otago, vermindert u het valrisico, zelfs met een verminderd zicht.
Inrichting van de woning of omgeving
Losse tapijten, slecht verlichte ruimtes of obstakels verhogen het valrisico in huis.
Wat te doen?
Zorg voor een veilige woning door obstakels te verwijderen en te zorgen voor goede verlichting. Vallen Verleden Tijd leert u praktische valpreventie en het creëren van een veilige omgeving.
Angst om te vallen
Angst om te vallen kan leiden tot stijf of onzeker bewegen, wat de kans op vallen vergroot.
Wat te doen?
Door met een professionele trainer of fysiotherapeut te werken, kunt u uw vertrouwen herstellen. Programma's zoals Vallen Verleden Tijd helpen bij het verminderen van valangst door het verbeteren van zelfvertrouwen.
Medicatie
Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, zoals duizeligheid of slaperigheid, die het valrisico verhogen.
Wat te doen?
Raadpleeg uw arts om de medicatie te bespreken. Hoewel dit niet direct een interventie betreft, kunnen onze programma’s helpen om uw stabiliteit en evenwicht te verbeteren, bijvoorbeeld via Oefenprogramma Otago.
Slechte schoenen
Schoenen zonder goede grip of die niet goed passen, kunnen het risico op vallen vergroten.
Wat te doen?
Draag comfortabele, goed passende schoenen met antislipzolen. Dit verkleint de kans op vallen en ondersteunt andere preventieve maatregelen zoals het volgen van In Balans.
Wist u dat er jaarlijks in Midden-Holland meer dan 1.680 valongelukken plaatsvinden, waarvan 1.260 met ernstig letsel? Valpreventie Waddinxveen zet zich in om dit aantal te verlagen en uw veiligheid te vergroten. Samen houden we Waddinxveen gezond!
Doe de test: Beantwoord een paar korte vragen en ontdek uw eigen valrisico.